The Guardian, Μπορεί η ευρωζώνη να αντέξει μια Ελληνική έξοδο?



ΑΝ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ ΘΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ



ΜΙΑ ΝΕΟΚΟΠΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ 

Η Ευρωζώνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει λάβει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο



Από το 2010, όταν η Αθήνα ζήτησε την αναχρηματοδότηση των δανείων της με το πακέτο διάσωσης των 120 δισεκατομμυρίων €, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικίνδυνη αυτή κρίση που διαφαινόταν ικανή να διαλύσει το οικοδόμημα της ένωσης.

Σήμερα, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit είναι να αποδυναμώσει γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, και να κοστίσει στη γερμανική κυβέρνηση μέχρι 77 δισ. ευρώ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την απώλεια των δανείων του, αλλά είναι απίθανο να τρομάξει τις παγκόσμιες αγορές ή να υπονομεύσει το 14χρονο ευρωπαϊκό νόμισμα.


Μία νεόκοπη δραχμή θα ήταν αρκετή για να προσελκύσει τουρίστες, αλλά χωρίς τις επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία, η βιομηχανία μετά βίας θα μπορούσε να ανταποκριθεί. 
Ομοίως, θα ήταν απίθανες οι επενδύσεις σε νέες βιομηχανίες, εκτός αν ο κ. Τσίπρας τηρήσει την υπόσχεσή του να ξεριζώσει τη διαφθορά, κάτι που έχει διαφύγει από τη Νέα Δημοκρατία.
 Ίσως το ΔΝΤ να προσέφερε τη στήριξή του, αλλά και τα κεφάλαιά του, όπως και η ΕΕ, αλλά με περισσότερη λιτότητα.
phestos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...