Τα παιδιά δοκιμάζουν διαρκώς τα όρια των μεγαλύτερων και τη δυνατότητά τους να λένε «όχι»...
Σ' αυτό το πλαίσιο, συχνά παίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ γονιού και παιδιού.
Το παιδί αρνείται να κάνει αυτό που του λέει η μαμά, η μαμά επιμένει, αυτό πεισμώνει και κερδίζει όποιος «λυγίσει» πρώτος.
Αυτές οι καταστάσεις, σχεδόν πάντα καταλήγουν σε φωνές, απειλές και κλάματα - κατάσταση αφενός δυσάρεστη και για τις δύο πλευρές, αφετέρου αναποτελεσματική. Η σοφότερη επιλογή, είναι να μην εμπλακείτε καν σε μια τέτοια μάχη εξουσίας. Αν, ωστόσο, βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αντιμετωπίσετε το πείσμα του παιδιού, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να... βγείτε νικητές.
Μην παραδίνεστε
Εσείς είστε ο ενήλικας σ' αυτή τη μάχη, επομένως εσείς ξέρετε τι είναι καλό για το παιδί και τι όχι. Αν παραδοθείτε, υποκύπτοντας στην γκρίνια, το πείσμα και το κλάμα, υποτιμάτε τον ρόλο σας. Η σταθερότητα είναι απαραίτητη για να σας πάρει το παιδί σοβαρά. Αν αλλάξετε γνώμη, περνάτε το μήνυμα στο παιδί, ότι με πείσμα, επιμονή και κλάμα μπορεί να σας πείσει για οτιδήποτε. Μερικά παιδιά, προκειμένου να κερδίσουν αυτό που θέλουν, μπορούν να φτάσουν στα άκρα. Ακόμη κι έτσι, μην εγκαταλείψετε. Επιμείνετε στην αρχική σας θέση με σιγουριά, σταθερότητα και ηρεμία.
Να είστε ευγενικοί, αλλά αυστηροί
Αν χάσετε την ψυχραιμία σας, χάνετε αυτόματα το ρόλο του γονέα. Μην αφήσετε το παιδί να επιλέξει τους όρους του παιχνιδιού - μην κατεβείτε στο επίπεδό του. Πρόκειται πραγματικά για άθλο, αλλά, αν θυμώσετε, προσπαθήστε να μη το δείξετε. Αφήστε ατάραχοι το παιδί να ξεσπάσει, και μετά εξηγήστε του ότι το ζήτημα δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Παραμείνετε ευγενικοί και πράοι, για να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Αν το παιδί κατανοήσει ότι δεν μπορεί να σας φέρει στα όριά σας, ίσως σταματήσει τα πείσματα και το παιχνίδι εξουσίας.
Κάντε συμφωνίες
Ορίστε κανόνες για το πώς θα αντιμετωπιστούν κάποιες καταστάσεις. Υπογράψτε ένα προφορικό συμβόλαιο: Για παράδειγμα, κάθε φορά που θα αρνείται να κάνει μπάνιο επειδή παίζει, θα του στερείτε ένα παιχνίδι για μία ημέρα. Έχοντας κάνει μια συμφωνία έγκαιρα, ξεκαθαρίζετε μια κι έξω τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κακή του συμπεριφορά και αποφεύγετε τα πείσματα και τις φωνές.
Δώστε του δύο αποδεκτές επιλογές
Τα παιδιά αγαπούν να κάνουν επιλογές - αυτή η διαδικασία, τα κάνει να νιώθουν ανεξάρτητα και δυναμικά. Δώστε στο παιδί μια ψευδαίσθηση ελευθερίας. Πείτε του για παράδειγμα: «Έχεις δύο επιλογές: αν έρθεις για μπάνιο τώρα, μετά θα παίξεις στον υπολογιστή για άλλα είκοσι λεπτά. Αν δεν έρθεις, αύριο ο υπολογιστής θα μείνει κλειστός».
Οπλισμένοι με αρκετή σιγουριά και περισσότερη υπομονή, μπορείτε να αποφύγετε ή να «νικήσετε» τους αγώνες εξουσίας με το παιδί και να βάλετε τέλος στα πεισματικά «όχι» του μικρού επαναστάτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου