Την έντονη ανησυχία του πως η Β. Κορέα κατέχει επικίνδυνες πυρηνικές δυνατότητες διατύπωσε ο Ζίγκφριντ Χέκερ, πρώην διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος των ΗΠΑ, και πλέον καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Ν. Κορέας.

Μεταφέροντας τα όσα τους είπε ο καθηγητής, ο Γιου Κι-ουν, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Κορέας, είπε μετά τη συνάντηση: «Η Βόρεια Κορέα δείχνει να έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου τέσσερις πυρηνικές κεφαλές το χρόνο, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως μέχρι το 2016 θα έχει στην κατοχή της περίπου 20».

Ο κ. Γιου αποκάλυψε επίσης ότι ακόμα η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει επιτύχει την κατασκευή κεφαλών σε τέτοιο μέγεθος, ώστε να μπορεί τις ενσωματώσει σε βαλλιστικούς πυραύλους, ωστόσο αναμένεται να διεξάγει δοκιμές για να φέρει εις πέρας και αυτή την αποστολή.

Ανάλογες θεωρίες έχουν διατυπώσει και αναλυτές από την Κίνα, μιας και το Πεκίνο αποτελούσε σύμμαχο της Β. Κορέας, μέχρι πρότινος.

Η έκδοση των Global Times της Τετάρτης, φιλοξενεί την άποψη ενός ακαδημαϊκού της Νότιας Κορέας, που υποστηρίζει πως ο Κιμ Γιονγκ-ουν δεν θα διστάσει να διεξάγει και τέταρτη πυρηνική δοκιμή.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της Πιονγκγιάνγκ φανερώνουν μια δραστηριότητα εξαιρετικά ασυνήθιστη για την εποχή, καθώς σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ, διεξάγουν χειμωνιάτικη στρατιωτική εκπαίδευση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις ειδικές δυνάμεις, και μονάδες παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν ήδη διεξαχθεί 20 φορές περισσότερες πτώσεις αλεξιπτωτιστών απ' ότι πέρσι και μάλιστα χρησιμοποιώντας μεταγωγικά Antonov An-2, τα οποία είναι μερικώς κατασκευασμένα από ξύλο, κάτι που τα καθιστά ιδανικά στη μεταφορά μικρών στρατιωτικών ομάδων, καθώς είναι δυσδιάκριτα από τα αντίπαλα ραντάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατιωτική ηγεσία της Βόρειας Κορέας, ενέκρινε την αύξηση των ασκήσεων και από τις μονάδες του πυροβολικού, ενώ αύξησε και το βεληνεκές των πυραύλων της, ώστε να φτάνουν μέχρι τα κινεζικά σύνορα.

Είναι επόμενο με αυτά τα δεδομένα, η Σεούλ και οι ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ, ενώ η Νότια Κορέα προειδοποίησε τον Κιμ Γιονγκ-ουν να μη δοκιμάσει κάτι «προκλητικό» κατά τη διάρκεια των γιορτών.