Ύστερα από μια μακριά περίοδο καθίζησης στην αγοραπωλησία ακινήτων στο Ρέθυμνο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται και πάλι ένα ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας, από πλευράς Ευρωπαίων.
 
Με δεδομένη την πτώση σε ποσοστό 30% με 40% στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, οι κάτοικοι κυρίως των Σκανδιναβικών χωρών αλλά και Κεντροευρωπαίων, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη απόκτηση ακινήτων και κυρίως σε περιοχές περιμετρικά της πόλης, όπου οι τιμές είναι συμφέρουσες για αυτούς, ενώ παράλληλα διαθέτουν την ποιότητα ζωής που επιζητούν, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.
 
Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, φέρονται να αναζητούν φθηνές μονοκατοικίες που κυμαίνονται από τα 60.000 έως τα 150.000 ευρώ. Στις προτιμήσεις τους μάλιστα επικεντρώνονται κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται μακριά από το κέντρο της πόλης και σε κάθε περίπτωση εκτός της παραλιακής ζώνης, όπου όπως εκτιμάται διατηρείται ακόμη και σήμερα η «αδικαιολόγητη υπεραξία» για τα κτηματομεσιτικά δεδομένα, ενώ αντίθετα η πόλη παρουσιάζει πλέον ευκαιρίες για αγορές και επενδύσεις που «αναμένεται να αποφέρουν καρπούς» σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
«Δεν αναφερόμαστε σε ακριβά ακίνητα γιατί ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Βέβαια υπάρχουν ακόμη εμπόδια, όπως είναι η φορολογία των ακινήτων, αλλά το θετικό αυτή τη στιγμή είναι ότι η φορολογία στη μεταβίβαση των ακινήτων έχει πέσει στο 3% και αυτό από μόνο του είναι ένας ελκυστικός παράγοντας για την αγορά ακινήτων από ξένους υπηκόους και κυρίως από αυτούς της Ε.Ε., γιατί έχουν πλέον περισσότερα κίνητρα να αγοράσουν με λιγότερο φόρο» τονίζουν από την πλευρά τους μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών.
 
«Τους αρέσει να είναι εκτός πόλεως, είναι επιλογή τρόπου ζωής, γιατί δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι μέσα στην πόλη, ούτε παιδιά να πάνε στο σχολείο. Είναι άνθρωποι που έχουν δουλέψει μια ζωή, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε μια ώριμη ηλικία που απλώς έχουν τη δυνατότητα και πλέον την ευκαιρία να «αγοράσουν» μια ποιότητα ζωής σε έναν φιλόξενο τόπο, όπως είναι η Κρήτη και ειδικά το Ρέθυμνο. Μιλάμε για συνταξιούχους, οι οποίοι προτιμούν να ζήσουν εδώ, γιατί έχουν σχέσεις ή φίλους εδώ αλλά και ορισμένους που ήρθαν στο Ρέθυμνο κάποια στιγμή ως τουρίστες, πολλοί από αυτούς μιλάνε και τα ελληνικά ή τα μαθαίνουνε και επιθυμούν να επισκέπτονται, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, όσο μπορούν περισσότερο την πόλη» προσθέτουν τα μέλη του Συνδέσμου.



Πηγή: rethnea.gr