Επενδυτικές ευκαιρίες

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κρυμμένα -ή μη- «διαμάντια» και περιβάλλον ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Από την έντυπη έκδοση
Δεν προκαλούν οι ειδήσεις την άνοδο στο Χρηματιστήριο, αλλά η άνοδος φέρνει την είδηση;
Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η ημερομηνία άφιξης της τρόικας και χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια αξιόλογη πρόοδος στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, η αγορά αντέδρασε και με ένα σερί τεσσάρων θετικών συνεδριάσεων έφθασε σε απόσταση αναπνοής από τη ζώνη των τετραψήφιων τιμών του γενικού δείκτη.
Δεδομένου ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν διαπιστώνεται στο πολιτικό μέτωπο σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι άξιο απορίας το κίνητρο το οποίο οδήγησε σε μια τόσο θετική εικόνα την εβδομάδα που πέρασε.
Μάλιστα, η άνοδος που σημειώθηκε στην αγορά μετοχών δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχη άνοδο στην αγορά ομολόγων, όπου συνήθως δραστηριοποιούνται κεφάλαια μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα και σαφώς άλλων -ισχυρότερων- οικονομικών δυνατοτήτων.
Επιπλέον, είδαν το φως της δημοσιότητας αναλύσεις περί υποτιμημένης εγχώριας αγοράς και η προοπτική ανόδου του country ceiling από τη Μoody’s.
Σε όλα αυτά προσθέτουμε τον καλλωπισμό αποτιμήσεων που τέτοια περίοδο συντελείται λόγω «κλεισίματος» βιβλίων.
Η άνοδος των τελευταίων ημερών, όχι με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο, έχει αρχίσει να πείθει μεγάλη μερίδα παραγόντων της αγοράς πως το Χρηματιστήριο βρίσκεται κοντά σε σημαντική εξέλιξη.
Δικαιολογούν την άποψη αυτή τονίζοντας τόσο την ταχύτητα όσο και τη δομή της πρόσφατης ανόδου και επιμένουν πως αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Υπάρχει και η συντηρητική τάξη, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ανούσια δεδομένου ότι έχουν καταρριφθεί εσχάτως πολλοί χρηματιστηριακοί «κανόνες».
Υπογραμμίζουν πως οι πραγματικές ειδήσεις, κυρίως όταν προέρχονται από το οικονομικό περιβάλλον, δεν έχουν σχεδόν καμία σημασία, αφού οι κινήσεις των επενδυτών γίνονται πλέον με βάση την ψυχολογία.
Επιμένουν πως η πολιτική ηρεμία και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις βελτίωσης της εικόνας του Χρηματιστηρίου, σε μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα.
Προσθέτουν, ωστόσο, πως δεν είναι καθόλου παρήγορο να ασχολούμαστε συνεχώς με τα πολιτικά θέματα και όχι με την πραγματική οικονομία, καθώς κάτι τέτοιο μας πηγαίνει πίσω σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανάκαμψης.
Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, κρυμμένα -ή μη- «διαμάντια» και περιβάλλον ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Ισως ο Νοέμβριος να «σπάσει» τους 7 πτωτικούς μήνες που έχουν προηγηθεί και να χαρίσει στην αγορά ξανά το θετικό πρόσημο.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...