Την αξιοποίηση της δημιουργικής παρουσίας των κρητικών επιχειρήσεων και των σπουδαίων μυαλών που διαθέτει η περιοχή μας είναι αποφασισμένος να προωθήσει ο αντιπεριφερειάρχης Αντίπας Σηφάκης. Ο οποίος μάλιστα είναι έτοιμος να προτείνει τη δημιουργία του Startup Crete στα πρότυπα του Startup Greece!
Ο κ.Σηφάκης ,αν και πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού, πρώτη φορά αναμειγνύεται τόσο δυναμικά με τα κοινά και από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη βάζει ψηλά τον πήχυ της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Κρήτη που έτσι κι αλλιώς θα μπορούσε να είναι περιφέρεια- πρότυπο για την χώρα.
Χαμένοι στην μετάφραση...της Επιχειρηματικής Καινοτομίας
“Πιστεύω ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να ενημερωθούμε πλήρως σχετικά με το ιστορικό της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κρήτη, ποιοι είναι ο φορείς, πως είναι οργανωμένοι και τι έργο παράγουν.  Η Περιφέρεια φαίνεται να έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες σχετικά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα” τονίζει  ο κ.Σηφάκης που έχει ξεκινήσει τους σχεδιασμούς του πριν ακόμα καλά καλά μπει ο ίδιος στο γραφείο στον πρώτο όροφο της πλ. Ελευθερίας.    
Στις πρώτες προτεραιότητές του είναι να δει τι έγινε με:
-το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΚΚ)
το οποίο ιδρύθηκε το 2011 και του οποίου πρόεδρος ήταν ή είναι ο  καθηγητής Λευτέρης Οικονόμου και το οποίο υποτίθεται χαράσει την πολιτική για την Περιφέρεια όσον αφορά την καινοτομία. Υποτίθεται ότι ήταν ή είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη ένος στρατηγικού σχεδιασμού, τη διαμόρφωση πολιτικής για την καλύτερη αξιοποίηση του επικείμενου Πόλου Καινοτομίας Κρήτης , τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης της υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότηση του επικείμενου Πόλου Καινοτομίας Κρήτης.
Επίσης θα προχωρούσε στη δημιουργία «γραφείου μιας στάσης» (one-stop-shop) στην Περιφέρεια για την υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητα, την εύρεση και ανάδειξη άριστων παραδειγμάτων (Best practices) επιχειρηματικής δράσης προς μίμηση ή/και ενίσχυση.
Θα θέσπιζε βραβεία επιχειρηματικότηας, ενώ θα λειτουργούσαν   10 ομάδες εργασίας με εθελοντική συμμετοχή την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμμετέχει .
“Ό,τι έχει γίνει θα το αξιοποιήσουμε!” τόνισε ο κ.Σηφάκης επισημαίνοντας έχει γίνει μια καλή καταγραφή, προφανώς δανεισμένο και από αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων περιφερειών.

 Υπάρχουν κι άλλες ομάδες
Τονίζει επίσης ότι  υπάρχουν πρωτοβουλίες βάσης στη Κρήτη, όπως το Open Coffee το οποίο γίνεται με εκατοντάδες συμμετέχοντες, το Ted στο Ηράκλειο και άλλες τα οποία έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε και να μαζεύουμε στοιχεία των συμμετεχόντων για μια πιθανή εκδήλωση στο μέλλον.
“Παράλληλα , μπορούμε εύκολα να κινητοποιήσουμε όλες τις πρωτοβουλίες για startups που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να συμμετέχουν ή να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην Κρήτη υπό την αιγίδα μας.  Έτσι θα υπάρχει πραγματική και ουσιαστική κινητικότητα στον χώρο” αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης.
Κι εδώ έρχεται όπως λέει η δική του πρόταση!
“Στο πρότυπο του Startup Greece, αλλά με διάθεση επιτυχίας, θα πρότεινα την δημιουργία ενός οργανισμού ο οποίος να συνδυάζει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, έναν ιστότοπο (portal) με πλήρη διαδικτυακή παρουσία, μια σειρά σεμιναρίων επιχειρηματικής επιτάχυνσης με σκοπό την επιμόρφωση των νέων επιχειρηματιών, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, να παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε πιθανούς επενδυτές και τη διασύνδεση όλων των συστατικών του οικοσυστήματος” δηλώνει και προσθέτει:
“Σαν δεύτερη φάση θα μπορούσαν να αξιολογηθούν επιχειρηματικά σχέδια και να επιλεγούν ομάδες για ένταξη σε πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης σε κάποιο κτήριο της περιφέρειας.
Το Startup Crete μπορεί να γίνει σε στάδια και να αρχίσει με μικρά βήματα αν αυτό απαιτείται.
Ένα καταρχήν, απτό καινοτόμο παράδειγμα είναι και η Διασύνδεση Πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τον Τουρισμό
Θα έπρεπε ήδη να ήταν ανακοινώσιμα τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας καινοτομίας στην  επιχειρηματικότητα , τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό . Πως δηλαδή σύγχρονα και έξυπνα γίνετε ή θα γίνει το πάντρεμα αυτών. Βάση του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Κρήτης 2011 σχετικά με το θέμα αυτό, το οποίο και μελέτησα ενδελεχώς, φαίνεται ότι έχουν προβλεφθεί τέτοιες πρωτοβουλίες που ζητώ -από και πριν τις εκλογές ακόμα….

Ο κ.Σηφάκης δέχεται πάντως ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης.
“Η πρόταση μου, συμπληρωματική σε όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Περιφέρειας και άλλων φορέων-όπως το Επιμελητήριο Κρήτης, αφορά κυρίως στον τόπο (τώρα) και τον τρόπο (όπως προαναφέραμε  με σειρά σεμιναρίων επιχειρηματικής επιτάχυνσης,  με σκοπό την επιμόρφωση των νέων αγροτών-επιχειρηματιών, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες, να παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στους επενδυτές -τραπεζίτες και τα προϊόντα τους στην αγορά τους -ξενοδοχεία ).
Μια τέτοια διασύνδεση όλων των συστατικών του οικοσυστήματος – που ειναι και η ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικής καινοτομίας- είναι εφικτή στην Κρήτη του σήμερα. 

ΠΗΓΗ ΠΑΤΡΙΣ- Κ.Μπογδανίδης