Ποιοι τουρίστες έρχονται και τι ξοδεύουν; Δες εδώ

tourismos1Για χρόνια αποτελούν παραδοσιακές πηγές τουριστών προς την Ελλάδα και φέτος το αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά: Γερμανοί και Άγγλοι αναδεικνύονται “πρωταθλητές” της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν και οι Αμερικανοί επισκέπτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση που καταγράφουν αυτή τη σεζόν οι τρεις αυτές αγορές έρχονται να περιορίσουν τα “απόνερα” που δημιούργησαν τα απανωτά λουκέτα στη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το μήνα Σεπτέμβριο, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σύγκριση με πέρσι (2014: 379 εκατ. ευρώ, 2013: 373 εκατ. ευρώ). Αύξηση κατά 51 εκατ. ευρώ ή 20,4% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 33,6%, φτάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ. Από κοντά και τα έσοδα από τη Γαλλία, παρουσιάζοντας αύξηση 41,1% σε σύγκριση με πέρσι. Στο αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, τα έσοδα από τη Ρωσία που έκλεισαν με πτώση 16,1% και διαμορφώθηκαν σε 230 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, από την αρχή της χρονιάς καταγράφηκε αύξηση εισπράξεων κατά 26,8% από τη Γαλλία, 20,3% από το Ηνωμένο Βασίλειο και 16,4% από τις ΗΠΑ. Αντίθετα, υπήρξε μείωση κατά 4,7% από τη Γερμανία και κατά 10,9% από τη Ρωσία. Οι Γερμανοί εντούτοις κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στον τομέα των αφίξεων, δεδομένου πως μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να αγγίξουν τα 2 εκατ. Του χρόνου δε οι Γερμανοί τουρίστες υπολογίζεται, όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι προκρατήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων, οτι θα ξεπεράσουν τα 2,2 εκατ. τουρίστες. Αντίστοιχη αύξηση στην επισκεψιμότητα κατά 7%-8% αναμένεται την επόμενη σεζόν και από τη βρετανική αγορά.
tourismos airportΩς προς τις αφίξεις από την αρχή της χρονιάς μέχρι και το Σεπτέμβριο, η αύξηση στον αριθμό των τουριστών ήταν 26,9% από τη Γαλλία, 14,5% από το Ηνωμένο Βασίλειο, 7,1% από τη Γερμανία και 29,4% από τις ΗΠΑ. Από την άλλη, η μείωση αφίξεων από τη Ρωσία περιορίστηκε στο 4% και διαμορφώθηκε σε 1.16 εκατ. ταξιδιώτες, αριθμός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως μετά τα κανόνια στα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, ο αριθμός των Ρώσων θα κυμανθεί κοντά στα 1,2 εκατομμύρια.
Προβληματισμός υπάρχει εντούτοις σχετικά με τη μέση κατα κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι, αν και όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, η πτώση είναι δικαιολογημένη, δεδομένου πως τα τουριστικά πακέτα είναι πολύ πιο ελκυστικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν πολλές προσφορές, οπότε πλέον και άτομα χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου πραγματοποιούν ταξίδια. Σύμφωνα πάντως με την ΤτΕ, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 22,2%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,8%.
“Κλειδί” για την αύξηση της δαπάνης, όπως επαναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, θα αποτελέσει η περαιτέρω βελτίωση της σχέσης τιμής και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η συνέχιση των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις υποδομές, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
tourismosΠηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...